Kärt barn har många namn
Levande rollspel – Lajv – Live action role-playing, LARP.
I Sverige har företeelsen existerat i drygt trettio år och har förändrats med tiden. Inledningsvis var medeltida fantasy, inspirerat av J.R.R. Tolkiens värld, den dominerande genren inom lajv. Nu kan de spänna över ett lika brett spektrum av genrer som film, litteratur och annan konst.
Den stora skillnaden mellan lajv och teater ligger i varför man gör det och hur. Syftet med teater är att ge en upplevelse åt en publik som för det mesta är passiva åskådare. Arrangemangen, eller ”Lajven” som de kallas, sker normalt utan publik, eftersom det är själva upplevelsen för deltagarna som är det centrala. Likt en skådespelare använder lajvaren hela sin kropp och själ för att ge liv och personlighet åt en roll. Alla fysiska handlingar, allt man säger och i vissa fall vad man tänker och känner blir en del av rollgestaltningen.
Inom teaterkonsten finns också ofta en färdig historia i form av ett manus, som skådespelarna repeterar in för att kunna framföra för publik. Eftersom levande rollspel handlar om att vara en levande del av berättelsen och att deltagaren själv ska kunna påverka händelseförloppet så finns det i allmänhet få saker som styr vad som skall hända.
Ofta utspelas lajv i skog och mark i ett avskilt område och de kan vara från ett par timmar långa upp till mer än en vecka. Tillgång till vatten, toalett, sjukvård och ibland även mat tillgodoses av arrangören. Arrangören styr också handlingen i grova drag. Skogsmiljön är inte den enda miljö som passar för lajvande. I Norberg har det lajvats i gamla gruvmiljöer och i Tillberga har bergrum bildat ram för rymdskräcks-lajv. De allra största lajven i Sverige har lockat uppemot tusen deltagare.
I lajven krävs också ofta tidstypiska eller speciella dräkter. De går inte alltid att köpa färdiga så många lajvare utvecklar ett hantverkskunnande som kan nå mycket avancerade nivåer.
Information
Lajv-rörelsen växte fram ur de bordsrollspel, som till exempel ”Drakar&Demoner” vilka blev populära under 1970- och 80-talen.
Nuförtiden idkas lajv runtom i världen både som fritidssysselsättning och professionellt. Från att enbart ha varit en form av rekreation används lajv nu också som ett verktyg i undervisning och fortbildning, och som ett medel för personlig utveckling. På flera ställen runt om i Norden, bland annat i Västerås, arrangeras årliga seminarier, konvent och kortlajvsfestivaler.
I Sverige heter riksorganisationen Sverok – Svenska roll och konfliktspelsförbundet. Sverok är Sveriges största ungdomsförbund.