Käpprätt över alla hinder
Kan du hoppa högt? Har du bra kondition och är stark i benen? Vill du kunna ta med dig din häst överallt? Då kanske käpphästridning är en sport för dig.
Käpphästar eller "Käppisar" barn lekt med ända sedan medeltiden. Med enkla medel som en käpp, ett huvud längst upp på käppen och tyglar till hästens grimma, har många barn kunnat fantisera om att de sitter på hästryggen. De tidiga käpphästarna hade ett huvud av trä och på 1800-talet var det vanligt med hjul längst ner, för att minska friktionen mot marken. När bilar blev ett vanligt transportmedel minskade intresset för käpphästar och det blev i stället mer populärt med leksaksbilar.
Dagens stora intresse för käpphästar fick ett uppsving i Finland omkring år 2010. Efter några år spreds det till både Sverige och andra länder ochår 2017 hölls de första Svenska Mästerskapen i käpphästridning. Idag är käpphästverksamheten en del i Svenska Ridsportförbundet och sedan år 2021finns käpphästtävlingar med i programmet på Sweden International Horse Show.
Kompisar, fantasin och viljan att röra på sig är viktiga delar i käpphästvärlden. Även om det numera går att köpa färdiga käpphästar och tillbehör till sin käppis i butiker som säljer hästtillbehör, så är det många som tillverkar sin egen käpphäst. Det är bara fantasin som sätter stopp för hur hästen ska se ut. Tyg, garn och knappar, en käpp och en socka, allt kan förvandlas till en käpphäst. Hästarna får namn, olika personligheter och utan alltför stora kostnader kan den som är hästintresserad både rida, delta i hästtävlingar och ha flera hästar i sitt stall.
Dressyr, banhoppning och terrängritt ingick i den fälttävlan för käpphästar som Baståsens ridklubb i Surahammar anordnade sommaren 2023. I tävlingen deltog ryttare från flera olika ridklubbar, både från länet och utanför. Tävlingen innehöll allt som en tävling för andra hästar innehåller. För att ta hand om hästarna på bästa sätt fanns veterinär och hovslagare på plats. Eftersom det var en lång dag för både hästar och ryttare fanns det också hagar för den som ville låta sin häst gå fritt en stund.
Banorna var utformade andra tävlingsbanor en i mindre format. Tillsammans med tävlingsledare och ridskolechef Sanna Lindahl fick ryttarna gå banan för att lära sig ordningen på hindren och vardet kunde vara bra att hålla ut svängarna lite extra.
För att ta hand om hästarna på bästa sätt fanns veterinär och hovslagare på plats.
Sekretariat, nummerlappar, priser och rosetter är viktiga ingredienser för att en tävling med käpphäst ska vara så lik en riktig tävling som möjligt. Att få lära sig hur en hästtävling går till och samtidigt få utloppför sin fantasi, hänga med kompisar och få motionkan aldrig vara fel.