Stora Ekeby och Lycksalighetens ö
Reuterholm – en familj med stort intresse för botanik
Godsägaren Esbjörn Pedersson av Ekeby hade ett stort intresse för botanik och smyckade under sin livstid Åholmen – även kallad ”Lycksalighetens ö” - med allehanda blommor och fruktträd.
Esbjörns son, Nils f. 1676, tog sedermera över efter fadern. Han adlades med namnet von Reuterholm år 1708. På 1730-talet var Nils landshövding och hade då ansvaret över odlingen av Slottsparken vid Örebro slott. Nils, som hade det besvärligt med odlandet, stämde träff med Carl von Linné som just då var på genomresa. Linné blev snart anställd som informator i botanik för Nils Reuterholms söner, Gustaf Gottfrid och Esbjörn Christian.
Carl von Linné och paviljongen på Åholmen
Det grönskande paradiset Åholmen hörde till Stora Ekeby under 1700-talet, men övergick 1913 i svenska statens ägo. Carl von Linné hade många beskyddare som hjälpte honom på vägen mot framgång. Nils Reuterholm var en av dessa, som kom att finansiera flera av Linnés resor – bland andra den berömda Dalaresan, samt en resa till Nederländerna.
År 1735 var Carl von Linné 23 år och studerade botanik. Holland lockade honom då han önskade avlägga medicine doktorsexamen där, en examen som inte var möjlig att få i Sverige på den tiden. Med denna examen skulle han ha bättre försörjningsmöjligheter och därmed kunna gifta sig med Elisabeth Morea som han träffat vintern 1734. Nils Reuterholm, som själv hade bott i Nederländerna en tid, finansierade Linnés resa Holland. Undervisningen med pojkarna sköttes då på distans, genom brevväxling.
Reuterholm hade hoppats att Linné snart skulle återvända till Sverige, men snart blev den unge botanikern anställd som garteninspektor (trädgårdsinspektor) i Hartekamp, norra Holland. I en artikel från 1906 berättar Sörmlandsposten följande: ”Han (Linné) korresponderade då med sina elever och landshöfvdingen, och denne gjorde allt för att få Linné tillbaka på sommaren. I Hartecamp ville man ej heller mista honom. Där byggdes till hans bekvämlighet en paviljong för undervisning i botanik. Af denna sände Linné hem en teckning till landshöfvdingen, och denne lät genast efter denna ritning bygga en liknande på Åholmen, som redan af landshöfvdingens far var anlagd med fruktträd och blommor”.
Ett bestående intryck
Carl von Linné återvände till Sverige först 1738, efter resor till Frankrike och England där han kom i kontakt med inflytelserika vetenskapsmän. Han hade gjort ett bestående intryck på sönerna Reuterholm som fått studera för honom en tid. När Nils Reuterholm gick bort år 1756, tog sonen Gustaf Gottfrid Reuterholm över gården. Med Linné som inspirationskälla började han år 1760 att anlägga två trädgårdar vid Stora Ekeby, där han bland annat ville skapa en ”Frukt Hauge” och en ”Trä Skola”.
Stora Ekeby får nya ägare
Familjen Reuterholm sålde år 1803 Stora Ekeby till ståthållaren på Strömsholms slott, Johan Adam von Gerdten. Godset kom senare att ägas av familjerna Gyllenhaal, Montgomery-Cederhielm och Abrahamséns. 1894 avstyckades egendomen. 1804 köptes gården av Carl Eugen Essen och har sedan dess varit i familjens Essens ägo.
År 1904 bestod godset av huvudgården och nio underliggande gårdar; Marielund, Mellansundet, Åholmen, Sjöholmen, Hängudden, Niklasudd, Majholmen, Sorby och Horn. Taxeringsvärdet var på den tiden 235,000 kronor. (Sörmlandsposten 1904-04-27)
Sedan 1969 finns en välrenommerad ridklubb (STERK) och ridskola på Stora Ekeby. Ridklubben grundades 1969 av Christina Essen.
Artikeln ”Ett Linnéminne" publicerades i Sörmlandsposten 1906-12-19:
Af vår store blomsterkonung Carl von Linné finnes i vår omedelbara närhet ett minne, en paviljong på Åholmen, som tidigare hört under Stora Ekeby i Västmanland, men som på senare åren öfvergått i grosshandlare Eric Ohlssons ägo och förenats med egendomen Stensjö på Nyckelön. Som 200-årsdagen af Carl von Linnés födelse inträffar den 13 maj nästa år, ha vi velat erinra våra läsare därom, och har artisten Nicky Sahlström ställt en teckning af huset på Åholmen till vårt förfogande. Enligt gamla källor gestalta sig händelserna med detta hus i korta drag sålunda:
År 1730 var Carl von Linné informator för landshöfding Reuterholms söner i botanik, men den 23-årige studenten ville ut på resor, synnerligast Holland låg i hans håg. Med stöd af landshöfvdingen företog han också en sådan resa och blef senare garteninspektor (trädgårdsinspektör) i Hartecamp i Holland. Han korresponderade då med sina elever och landshöfvdingen, och denne gjorde allt för att få Linné tillbaka på sommaren. I Hartecamp ville man ej heller mista honom. Där byggdes till hans bekvämlighet en paviljong för undervisning i botanik. Af denna sände Linné hem en teckning till landshöfvdingen, och denne lät genast efter denna ritning bygga en liknande på Åholmen, som redan af landshöfvdingens far var anlagd med fruktträd och blommor. Paviljongen gick alltmer sin undergång till mötes, men på uppdrag af den nye ägaren, har den restaurerats och af artisten Sahlström dekorerats med målningar, som betäcka hela väggarna. Förutom Linnés porträtt, ser man där en mängd holländska parkstycken, blommor etc.”