Brunnsgården – det lummiga landsbygdstorget

Författare: Gustav Fröjdlund, Brunnsmuseet
1800-talet
Spara
Brunnsgården är en central plats och ett viktigt landmärke för Sätra Brunn. Byggnadernas gruppering runtom gården och husraden längs den gamla landsvägen har långa anor i Sätra Brunns historia.

Tidigt under 1700-talet utformas denna plats som ett allsidigt torg omsluten av flera tätt sammanbyggda huskroppar, vars entréer vetter in mot gården. Denna slutande utformning, som ger det stadslika intrycket, omvittnar redan den första kartan över brunnsområdet från 1721.

Från början var Brunnsgården en stor öppen yta utan vare sig växtlighet eller slutenhet. Den tjänade som av- och påstigningsplats för brunnsgästernas ekipage. I dess mitt fanns en rödmålad stolpe, förmodligen en skampåle.

Under senare delen av 1700-talet uppfördes de flesta av de nuvarande byggnaderna som omsluter Brunnsgården. Brunnsgårdens slutna karaktär förstärktes med grindar och portar som utestängde diverse lösgående kreatur samt obehöriga gäster.

Under 1800-talet skulle det visa sig att den som placerar stadens torg vid en hälsobrunn tilldrar sig även stadens kommersiella intressen. Brunnsgården kom att bli en handelsplats och salutorg, som komplement till salustånden utmed den gamla landsvägen. Under sommaren 1863 öppnade här även Sätra Brunns egen krog för den brunnsgäst som önskade förfriska sig på annat än källvatten. Krogen hade dock bara öppet under två somrar och under 1860-talet förbjöds även salustånden.


Byggnaderna

Byggnaderna runt Brunnsgården består av både gamla boningshus och matsalar. Här fanns även det första brunnskontoret, apoteket och klockhuset.

Brunnsgården centrala betydelse understryks av Petrus Tersmeden, som i sin krönika skriver att ”förr kunde man endast från denna gård komma in i byggnaderna, som omgåfvo densamma, både till matsalar och bostadsrum; och alla måste därför passera den.”

Kastanjerna på Brunnsgården

I början av 1850-talet planterades kastanjeträd som kom att karaktärisera Brunnsgården in i våra dagar. Innergården har under många årtionden varit tämligen vildvuxen med dessa frodiga kastanjeträd. De levde kvar ända till kring 2017, då de fick tas ned eftersom de inte längre ansågs säkra. Under påskhelgen 2017 planterades en ny generation kastanjer. Dessa träd hämtades inte från lärostaden Uppsala, utan från Lund!

En mötesplats i tiden

Brunnsgården har i stort sett varit oförändrad under trehundra år och det är fortfarande en mötesplats i tiden. Sommartid används Brunnsgården för konserter och den var en av inspelningsplatserna för TV-programmet Luciamorgon 2024.